Sunday 30 October 2016

KUIH LIMAS NEGERI PERAK

























KUIH LIMAS NEGERI PERAK
Resepi asal : Puan Mas Cotek
Diolah oleh : Aniza little kitchen

Bahan A
Lapisan bawah
Diblend dan ditapis
1 1/4 cawan tepung gandum
2 cawan santan cair
1 1/2 cawan jus pandan
3 sudu besar gula
 
Bahan B
Lapisan atas
Di blend dan ditapis
3/4 cawan tepung gandum
2 1/2 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam

Bahan C
Sampan daun pisang secukupnya
Gula pasir secukupnya

Masukkan 1 sudu besar gula kedalam acuan sampan daun pisang
(Kami letakkan 1/2 sudu besar aje)
Tuangkan bahan A anggaran 3/4 penuh kedalam acuan
Kukuskan anggaran 12 minit
Angkat dan sendengkan sikit, kalau ada air diatasnya
Masukkan pula bahan B hingga memenuhi acuan
Kukus lagi anggaran 10 minit
Sejukkan dan sedia dihidangkan

Tip kami :
Tepung limas berbeza dengan tepung pelita kerana tepung pelita menggunakan tepung beras
Tapi tepung limas menggunakan tepung gandum walaupun cara penyediaannnya hampir sama

























No comments:

Post a Comment